Sezamki ostatnimi czasy to ulubiony słodycz mojej córki. Postanowiłam poszukać przepisu i robić sama.Przepis znalazłam na blogu ,,Smacznie i Zdrowo,,
30 min
Składniki:
210 g cukru brązowego
210 g sezamu
2 łyżki wody
1 łyżka miodu (płynnego)
( można dodać kakao, wiórki kokosowe, orzechy, my lubimy tradycyjne więc był sam sezam)
1.Wysypać sezam na suchą patelnię i uprażyć na złoty kolor. Do innego garnka wsypać cukier, dodać 2 łyżki wody i poczekać, aż się skarmelizuje. Do karmelu dodać miód i wymieszać łyżką. Następnie wrzucić ostudzony sezam i mieszać, aż się wszystko połączy. Teraz szybko na papier do pieczenia wylać masę sezamową, przykryć drugim papierem i rozwałkować na odpowiednią dla nas grubość.Trzeba pamiętać, ze masa bardzo szybko tężeje ( nie róbcie tego przy otwartym balkonie, nie popełniajcie moich błędów ;) ) Jak masa trochę przestygnie, natychmiast odkleić od pergaminu. Pokroić dowolnie ( będzie ciężko kroić) Pozostawić do całkowitego ostudzenia. I gotowe :)
Komentarze