Sezamowe ciasteczka z tahini

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kruche i niezwykle lekkie zasmakują zwłaszcza osobom lubiącym smak zbliżony do chałwy

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -1 1/2 szkl. mąki
    -łyżeczka proszku do pieczenia
    -1/2 łyżeczki soli
    -150 g masła
    -3/4 szkl. brązowego cukru
    -185 g tahini
    -cukier wanilinowy (lub łyżeczka ekstraktu waniliowego)
    -2/3 szkl. sezamu

Sezamowe ciasteczka z tahini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodać tahini, dokładnie wymieszać. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, sól. Całość wymieszać i zagnieść. Odstawić do lodówki na około godzinę. Po tym czasie formować kuleczki, spłaszczać w dłoniach po czym obtoczyć w sezamie. Piec na wyłożonej papierem do pieczenia blasze przez ok. 25 minut w 175 st.

Komentarze

Podobne przepisy