Sezamowiec

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

bardzo smaczny placek

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki
    1 kostka margaryny
    5 żółtek
    1/4 szklanka cukru
    cukier waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa sezamowa:
    3/4 szklanki sezamu
    2 łyżki miodu
    10 dag margaryny
    1/4 szklanka cukru
    ponadto:
    dżem
    wiórki kokosowe
    masa chałwowa:
    20-25 dag chałwy
    1/4 szklanka cukru
    3/4 kostki margaryny

Sezamowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagnieść ciasto z podanych składników i rozwałkować 2 placki.
    masa sezamowa wszystko dobrze podgrzać aż zgęstnieje przestudzić i rozsmarować na jednym surowym placku i upiec.
    Drugą część surowego placka posmarować dżemem na to położyć piane ubitą z 5 białek + 1/2 szklanki cukru + 10 dag wiórek kokosowych i upiec.Placki przełożyć masą chałwową. Mase chałwową wszystkie składniki razem rozpuścić, ale nie gotować mieszając aż zgęstnieje. Pozostawić do wystygnięcia od czasu do czasu mieszająć. Zimną masę przełożyć placki na górną warstwę położyć placek z wiórek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy