Shakshuka - jajka zapiekane na pomidorach, papryce i cebuli

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Proste i smaczne śniadanie.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 puszka pomidorów krojonych
    1 duża cebula
    1 papryka zielona
    2 łyżki masła klarowanego
    4 jajka
    sól
    pieprz
    ostra papryka
    szczypiorek

Shakshuka - jajka zapiekane na pomidorach, papryce i cebuli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na maśle klaorowanym. Dodajemy paprykę pokrojoną w paseczki i chwilę razem smażymy. Zalewamy pomidorami i dusimy, aż płyny się zredukują. Doprawiamy solą , pieprzem i papryką. Przekładamy do małych kokilek (4 szt) i robimy na środku zagłębienie, w które wbijamy po jednym jajku. Zapiekamy w piekarniku , aż jajko się zetnie, Oprószmay przyprawami i posiekanym szczypiorkiem, Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy