Co myślicie o lżejszej wersji shoarmy ? Dzisiaj u mnie ta z kurczaka, choć z szynki wieprzowej smakuje mi najbardziej. Ale skoro idzie wiosna i czas trochę odchudzić swoje dania to zaproponuję mięso drobiowe.
2 godz.
Składniki:
* 2 podwójne filety z kurczaka
* słodka papryka
* kolendra
* pieprz czarny
* ostra papryka
* kurkuma lub curry
* sól
* szczypta imbiru, gałki muszkatołowej i cynamonu
* 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
Shoarma drobiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso pokroić w bardzo cienkie paseczki. Wszystkie przyprawy utrzeć z oliwą i dodać do mięsa. Marynować przynajmniej godzinę, ja zostawiam zawsze na noc, ale niekoniecznie w lodówce.
Mięso szybko obsmażam na teflonowej patelni, podaję z sosami na bazie jogurtu naturalnego i np. frytkami.
Komentarze