Shoarma z Kurczaka

0 (0 ocen)

  • 20 min

Bardzo proste danie w przygotowaniu a jakże pyszne. Uwielbiam dania z kurczakiem, więc zrobienie tego było dla mnie strzałem w dziesiątkę.

  • 20 min

Składniki:

  • 2 podwójne piersi z kurczaka
    możemy użyć gotowej mieszanki przypraw do shoarmy lub użyć po szczypcie suszonych: kolendry, kminu rzymskiego, chili, kurkumy, słodkiej papryki, imbiru, goździków, gorczycy, kardamonu)
    pieprz
    czosnek w proszku
    olej
    kapusta pekińska
    2 pomidory
    1 ogórek szklarniowy
    pęczek rzodkiewki
    czerwona cebula
    ocet balsamiczny
    paczka gotowych frytek albo kilka ziemniaków wedle uznania

Shoarma z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka kroimy w niewielką, nieregularną kostkę. Doprawiamy przyprawami tak aby pokryć całe mięso, jednak niezbyt dużą ilością (jeżeli używamy gotowej mieszanki przypraw dodajemy jej ok. 2-3 czubate łyżki i po pól łyżeczki czosnku w proszku oraz pieprzu)
  • Warto próbować dania z każdego regionu świata, każde danie ma swój urok. 2. Kawałki kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju przez ok. 6-10 minut w zależności od wielkości Shoarmy.
  • Danie idealne jeśli ktoś lubi gotować szybko, ale za to pysznie. 3. Shoarmę możemy podać z frytkami oraz sałatką przygotowaną z warzyw charakterystycznych dla gyrosa: pomidory, ogórki, kapusta pekińska, cebula.
    Całość również możemy polać sosem czosnkowym lub innym ulubionym

Porady

Ja jako dodatek dodałam ocet balsamiczny zakupiony we Włoszech, idealnie łączy się on z kapustą pekińską

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy