Szybkie i proste danie, które wyczarowałam z tego co akurat miałam w lodówce.
5 min
Składniki:
40 dag. makaronu penne
20 dag. pieczarek
duża cebula
ząbek czosnku
jajko
15 dag szpinaku
mała śmietana 18%
15 dag. żółtego sera
oliwa do smażenia
sól
pieprz
bazylia
papryka ostra w proszku
Shrekowe penne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. W tym samym czasie obieramy cebulę i czosnek. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę lub trzemy na tarce. Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Jeśli pieczarki nie są pierwszej świeżości to obieramy ze skórki. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Pieczarki, ceblulę, czosnek oraz szpinak podsmażamy na rozgrzanej oliwie ok. 10 minut, aż wszystko będzie miękkie.
Do śmietany wbijamy jajko i miksujemy. Wsypujemy ser i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Sos wlewamy do warzyw i mieszając, gotujemy aż zgęstnieje.
Ugotowany makaron odcedzamy i mieszamy z sosem. Już na talerzu posypujemy bazylią.
Komentarze