Shrekowe Penne

0 (0 ocen)

  • 5 min

Szybkie i proste danie, które wyczarowałam z tego co akurat miałam w lodówce.

  • 5 min

Składniki:


  • 40 dag. makaronu penne
    20 dag. pieczarek
    duża cebula
    ząbek czosnku
    jajko
    15 dag szpinaku
    mała śmietana 18%
    15 dag. żółtego sera
    oliwa do smażenia
    sól
    pieprz
    bazylia
    papryka ostra w proszku

Shrekowe penne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. W tym samym czasie obieramy cebulę i czosnek. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę lub trzemy na tarce. Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Jeśli pieczarki nie są pierwszej świeżości to obieramy ze skórki. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Pieczarki, ceblulę, czosnek oraz szpinak podsmażamy na rozgrzanej oliwie ok. 10 minut, aż wszystko będzie miękkie.
    Do śmietany wbijamy jajko i miksujemy. Wsypujemy ser i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Sos wlewamy do warzyw i mieszając, gotujemy aż zgęstnieje.
    Ugotowany makaron odcedzamy i mieszamy z sosem. Już na talerzu posypujemy bazylią.

Porady

Można także dodać paprykę.

Komentarze

Podobne przepisy