Siekańce - kotleciki z dorsza

0 (0 ocen)

  • 40 min

Kiedy już mam świeżutkiego dorsza na desce, dzielę go na części, te grube od razu idą prosto na patelnię, a te cienkie kawałki siekam właśnie na takie kotleciki. Jedne i drugie bardzo smakują :)

  • 40 min

Składniki:

  • 1 większy filet ze świeżego dorsza lub pstrąga
    •1 małe jajko
    •1 łyżka bułki tartej
    •1 szalotka ze szczypiorkiem
    •1/2 łyżki posiekanego koperku
    •sól, szczypta pieprzu cytrynowego
    •bułka tarta do obtoczenia
    •olej rzepakowy do smażenia

Siekańce - kotleciki z dorsza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0kd8y5v 1. Filet dokładnie sprawić z pozostałych ości i skóry, mięso posiekać.
  • image-24fy8yb 2. Dodać jajko, bułkę tartą, posiekaną szalotkę ze szczypiorem i koperek, posypać solą i pieprzem cytrynowym.
  • image-00wha1q 3. Wymieszać, formować małe kotleciki, obtoczyć każdy w bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju, jednocześnie zmniejszając ogień aby dokładnie ścięło się mięso od środka a na zewnątrz były rumiane.

    smacznego !!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy