Kiedy już mam świeżutkiego dorsza na desce, dzielę go na części, te grube od razu idą prosto na patelnię, a te cienkie kawałki siekam właśnie na takie kotleciki. Jedne i drugie bardzo smakują :)
40 min
Składniki:
1 większy filet ze świeżego dorsza lub pstrąga
•1 małe jajko
•1 łyżka bułki tartej
•1 szalotka ze szczypiorkiem
•1/2 łyżki posiekanego koperku
•sól, szczypta pieprzu cytrynowego
•bułka tarta do obtoczenia
•olej rzepakowy do smażenia
Siekańce - kotleciki z dorsza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet dokładnie sprawić z pozostałych ości i skóry, mięso posiekać.
2.Dodać jajko, bułkę tartą, posiekaną szalotkę ze szczypiorem i koperek, posypać solą i pieprzem cytrynowym.
3.Wymieszać, formować małe kotleciki, obtoczyć każdy w bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju, jednocześnie zmniejszając ogień aby dokładnie ścięło się mięso od środka a na zewnątrz były rumiane.
Komentarze