Skorzonera zapiekana w szynce

0 (0 ocen)

Bardzo smaczne, zapomniane warzywo...

Składniki:

  • -skorzonera 30 dkg
    -szynka 10 plasterków
    -sól do gotowania skorzonery
    -masło 1/4 kostki
    -mąka 1 łyżka
    -mleko 1 szklanka
    -żółtko 1 sztuka
    -sól
    -pieprz biały mielony
    -gałka muszkatowa
    -ser cheddar 3 łyżki

Skorzonera zapiekana w szynce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować, obraną skorzonerę w lekko osolonej wodzie.( najlepiej obierać w gumowych rękawiczkach, bardzo brudzi ręce)
    Każdą skorzonerę, owinąć plasterkiem szynki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym tłuszczem.
    W małym garnuszku, roztopić masło, dodać mąkę, mieszać żeby nie zrobiły się grudki.
    Mieszając, dolać mleko, zagotować odstawić.
    Wymieszać śmietanę z żółtkiem, dolać do sosu dokładne wymieszać.
    Doprawić solą, pieprzem i gałką.
    Zalać sosem skorzonerę, posypać startym serem.
    Zapiekać 10 minut w temperaturze 180 stopni.
    SMACZNEGO!!!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy