Skrzydełka ChinaTown

0 (0 ocen)

  • 60 min

Moja rodzina prowadzi dość zabiegany tryb życia i ciężko zebrać wszystkich przy stole w jednym czasie. Ostatnio postanowiłam trochę poeksperymentować, aby chociaż obiad był wspólnym posiłkiem. Udało się, a rodzina prosiła o dokładkę moich skrzydełek.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki
    1,5 kg skrzydełek z kurczaka
    1 lub 2 jajka
    1 szkl. mąki pszennej do panierki
    225 g. masła

    SOS
    1 szkl. cukru
    1/2 szkl. octu
    5 łyżek sosu sojowego
    4 łyżki wody
    2 łyżeczki czosnku granulowanego
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka ostrej papryki

Skrzydełka chinatown - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nagrzać piekarnik do 175°C.
    Przeciąć skrzydełka na pół, zanurzyć w jajku i obtoczyć w mące.
    W dużej, głębokiej patelni roztopić masło na średnim ogniu i usmażyć skrzydełka na ciemny brąz. Następnie przenieść do płytkiej brytfanki.
    W małej misce wymieszać sos sojowy z wodą, cukrem, octem, czosnkiem granulowanym i solą. Zalać tym skrzydełka.
    Piec w nagrzanym piekarniku przez 30 do 45 minut, często podlewając czerpanym z dna brytfanki sosem.

Porady

Zamiast margaryny można oczywiście usmażyć na oleju. Skrzydełka świetnie smakują z ryżem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy