Skrzydełka marynowane

0 (0 ocen)

  • 60 min

marynaty

  • 60 min

Składniki:

  • 1 skrzydełek ok 1 kg
    marchewka
    pietruszka
    2 cebule
    2 łyżeczki soli
    2 łyżeczki cukru
    pieprz
    1 szkl octu
    2 szkl wody
    ziele angielskie
    listek laurowy
    kilka plasterków limonki
    mąka
    2 jajka
    bułka tarta do panierowania
    olej do smażenia


Skrzydełka marynowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełka umyć zalać wodą, dodać marchewkę, pietruszkę, ziele angielskie i ugotować, niezupełnie na miękko.. ok 20 min na wolnym ogniu. Skrzydełka wyjąć , osączyć.
    Panierować w mące jajku i bułce tartej, smażyć na zloty kolor.
    Ułożyć skrzydełka w pojemniku.
    Przygotować zalewę. Wodę, ocet , sól, cukier, cebulę pokrojoną w plastry i przyprawy zagotować.
    Lekko przestudzić i zalać zalewą skrzydełka. Wystudzić, zamknąć pojemniki i odstawić do lodówki na ok 3 dni.

Komentarze

Podobne przepisy