Skrzydełka na ryżu

0 (0 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • 10 skrzydełek
    vegeta
    przyprawa do kurczaka

    Sos:
    ząbek czosnku
    6 szklanek wody
    1/2 łyżeczki pieprzu
    2 łyżki vegety
    2 łyżeczki słodkiej papryki
    1 kostka masła lub margaryny
    2 łyżeczki cukru
    6 łyżeczek keczupu

    Dodatkowo:
    2 szklanki ryżu
    3 cebule

Skrzydełka na ryżu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełka myjemy i osuszamy. Przyprawiamy vegetą i przyprawą do kurczaka. Odstawiamy na ok. 12 godz.


  • 2. Surowy ryż wsypujemy na blachę (30/45 cm.), na wierzch wykładamy pokrojoną w piórka cebule, a następnie skrzydełka.
  • 3. Sos:
    Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu, dokładnie mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, vegetą, pieprzem, papryką, cukrem i keczupem, wlewamy wodę.
  • * 4. Skrzydełka zalewamy sosem. Blachę wkładamy do piekarnika i pieczemy 1 - 1 1/2 godz. w temp. 180 - 200*C.

Porady

Skrzydełka w trakcie pieczenia można kilka razy przewrócić by się równo upiekły.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy