Skrzydełka pachnące rozmarynem

0 (0 ocen)

  • 45 min

U nas znowu skrzydełka - tym razem w wersji pachnącej rozmarynem i pysznym połączeniu musztardy i miodu.

  • 45 min

Składniki:

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
    Marynata:
    2 łyżki miodu
    3 łyżeczki musztardy (ja użyłam pół na pół Dijon z rosyjską )
    2 ząbki czosnku
    1 gałązka świeżego rozmarynu
    Sól, pieprz

Skrzydełka pachnące rozmarynem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełka myjemy, osuszamy, usuwamy lotki i kroimy je na pół. Skrzydełka oprószamy solą i pieprzem . W miseczce łączymy ze sobą miód, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany rozmaryn – tak przygotowaną marynatą polewamy skrzydełka. Marynatę starannie wcieramy w skrzydełka.

    Skrzydełka marynujemy minimum 1 godzinę (najlepiej całą noc). Zamarynowane skrzydełka układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

    Skrzydełka pieczemy 30 minut. Upieczone skrzydełka przekładamy na półmisek, posypujemy rozmarynem i serwujemy – pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy