U nas znowu skrzydełka - tym razem w wersji pachnącej rozmarynem i pysznym połączeniu musztardy i miodu.
45 min
Składniki:
1 kg skrzydełek z kurczaka
Marynata:
2 łyżki miodu
3 łyżeczki musztardy (ja użyłam pół na pół Dijon z rosyjską )
2 ząbki czosnku
1 gałązka świeżego rozmarynu
Sól, pieprz
Skrzydełka pachnące rozmarynem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Skrzydełka myjemy, osuszamy, usuwamy lotki i kroimy je na pół. Skrzydełka oprószamy solą i pieprzem . W miseczce łączymy ze sobą miód, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany rozmaryn – tak przygotowaną marynatą polewamy skrzydełka. Marynatę starannie wcieramy w skrzydełka.
Skrzydełka marynujemy minimum 1 godzinę (najlepiej całą noc). Zamarynowane skrzydełka układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Skrzydełka pieczemy 30 minut. Upieczone skrzydełka przekładamy na półmisek, posypujemy rozmarynem i serwujemy – pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno.
Komentarze