Skrzydełka paprykowo cukiniowe

0 (0 ocen)

uwielbiam takie kombinacje

Składniki:

  • 8 skrzydełek z kurczaka
    1 czerwona papryka
    1/2 cukinii
    1 cebula
    2 łodygi selera naciowego
    suszone chili jalapeno do smaku
    1 łyżeczka przyprawy ognisty smok
    pieprz kolorowy do smaku
    sól do smaku
    5 łyżek sosu tajskiego chili słodko pikantnego
    1/2 szk bulionu warzywnego
    1/3 szk wody
    1 płaska łyżka maki ziemniaczanej
    1 łyżka posiekanego koperku
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    4 łyżki oleju

Skrzydełka paprykowo cukiniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełka umyć, osuszyć i pokroić w zgięciach. Te najcieńsze końcówki zostawić np. na wywar. Cukinię i cebule pokroić w kostkę, seler posiekać a paprykę pokroić w paski. Pokrojone skrzydełka oprószyć ognistym smokiem i chwilę je przemieszać.
  • 2. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić skrzydełka i smażyć do zrumienienia od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać cebulę oraz paprykę, cukinię i seler i dalej smażyć około 5 minut.
  • 3. Po tym czasie podlać wszystko bulionem. dodać przyprawy i dusić do miękkości składników. Na koniec mąkę rozmieszać z wodą i zagęścić sos. Zagotować i podawać np. z ryżem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy