Skrzydełka po amerykańsku

0 (0 ocen)

Tym daniem zauroczył mnie mój narzeczony, teraz już mąż:)

Składniki:

  • 1 kg skrzydełek
    1 szklanka mąki
    150 ml mleka 3,2%
    2 jajka średniej wielkości
    1 płaska łyżeczka soli
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 łyżeczka papryki cayenne
    olej rzepakowy
    1 szklanka mąki

Skrzydełka po amerykańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełka kroimy i posypujemy solą, słodką papryką i papryką cayenne. Zostawiamy na godzinę. Z mleka, jajek, mąki i przypraw robimy gęste ciasto naleśnikowe, skrzydełka wrzucamy do ciasta i chowamy do lodówki na godzinę. Przed smażeniem skrzydełka wyciągamy z lodówki, aby ich temperatura wzrosła do pokojowej. W niewielkim garnku rozgrzewamy litr oleju rzepakowego. Do głębokiej miski wsypujemy szklankę mąki, oblepione ciastem skrzydełko wkładamy szczypcami do miseczki z mąką i lekko podrzucamy, dzięki temu ciasto będzie sfałdowane. Skrzydełka smażymy na mniejszym ogniu przez ok 15-20 minut.

Porady

Nie smażymy skrzydełek świeżo wyciągniętych z lodówki, bo w środku będą surowe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy