Skrzydełka śliwkowo-keczupowe

0 (0 ocen)

Pyszne skrzydełka w słodkim sosie :-))

Składniki:

  • ok. 10 skrzydełek z kurczaka
    sól
    pieprz
    słodka papryka

    Sos:
    1 duża cebula, pokrojona w drobną kostkę
    ok. 15 suszonych śliwek, pokrojonych w większą kostkę
    1 szklanka ketchupu
    3 łyżki powideł śliwkowych
    1/2 szklanki wody
    kostka rosołowa (drobiowa)

    olej do smażenia skrzydełek



Skrzydełka śliwkowo-keczupowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą, pieprzem i słodką papryką. Odłożyć pod przykryciem na co najmniej godzinę do lodówki. Następnie usmażyć na minimalnej ilości rozgrzanego tłuszczu z każdej strony na rumiano. Usmażonego kurczaka ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
  • 2. Cebulę zeszklić na tej samej patelni i tłuszczu pozostałym po smażeniu kurczaka. Następnie dodać suszone śliwki, ketchup, powidła i wodę. Całość gotować chwilę aż sos trochę zgęstnieje. Gorącym sosem polać skrzydełka.
    Całość piec pod przykryciem w 180*C przez około 1 godzinę. Na 15 minut przed końcem zdjąć pokrywę, żeby kurczak przyrumienił się a sos zgęstniał.

Porady

Skrzydełka najlepiej smakują z ryżem i ulubioną surówką.

Komentarze

Podobne przepisy