ok. 10 skrzydełek z kurczaka
sól
pieprz
słodka papryka
Sos:
1 duża cebula, pokrojona w drobną kostkę
ok. 15 suszonych śliwek, pokrojonych w większą kostkę
1 szklanka ketchupu
3 łyżki powideł śliwkowych
1/2 szklanki wody
kostka rosołowa (drobiowa)
Skrzydełka śliwkowo-keczupowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Skrzydełka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą, pieprzem i słodką papryką. Odłożyć pod przykryciem na co najmniej godzinę do lodówki. Następnie usmażyć na minimalnej ilości rozgrzanego tłuszczu z każdej strony na rumiano. Usmażonego kurczaka ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
2.Cebulę zeszklić na tej samej patelni i tłuszczu pozostałym po smażeniu kurczaka. Następnie dodać suszone śliwki, ketchup, powidła i wodę. Całość gotować chwilę aż sos trochę zgęstnieje. Gorącym sosem polać skrzydełka.
Całość piec pod przykryciem w 180*C przez około 1 godzinę. Na 15 minut przed końcem zdjąć pokrywę, żeby kurczak przyrumienił się a sos zgęstniał.
Porady
Skrzydełka najlepiej smakują z ryżem i ulubioną surówką.
Komentarze