Skrzydełka w chrupiącej panierce

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ta potrawa to u nas hit na każdym spotkaniu rodzinnym-prosta w przygotowaniu a bardzo efektowna i pyszna

  • 60 min

Składniki:

  • • 10-15 skrzydełek
    • Przyprawy do kurczaka (zwykła i pikantną)
    • 2-3 łyżki mąki
    • Mleko
    • 1-2 jajka
    • Szczypta soli
    • Olej do smażenia

Skrzydełka w chrupiącej panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    1.Skrzydełka myjemy, dzielimy na pół (najmniejszą część skrzydełka odkrawamy i wyrzucamy)Następnie osuszamy i przyprawiamy. Tak przygotowane odstawiamy- najlepiej na noc do lodówki.
    2. Przed smażeniem przygotowujemy masę jak na naleśniki w małej flaczarce- na oko trochę mleka, 1-2 jajka, mąka i szczypta soli.
    3. Przygotowaną masę wlewamy do skrzydełek i wszystko mieszamy tak żeby każde skrzydełko było oblepione masą
    4. W garnku rozgrzewamy olej do głębokiego smażenia.
    5.Każde skrzydełko obtaczamy w mące i wrzucamy na mocno rozgrzany olej.
    6.Skrzydełka smażymy na złoty kolor.
    7. Po usmażenia wykładamy na ręcznik papierowy aby usunąć nadmiar oleju.

Porady

Należy zawsze pamiętać o obsuszeniu skrzydełek przed przyprawianiem i smażenie na bardzo rozgrzanym oleju. W przeciwnym razie panierka nie będzie się trzymać

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy