Skrzydełka w occie

0 (0 ocen)

  • 1 min

Skrzydełka są cudowne. Przepis dostałam od mojej mamy.

  • 1 min

Składniki:

  • 2 kg skrzydełek
    3 kostki rosołowe
    przyprawa do kurczaka
    3 jaja
    bułka tarta
    olej do smażenia

    Składniki na zalewę:
    6 szklanek wody
    1 szklanka octu
    6 łyżek keczupu
    3 łyżki soli
    5 łyżek cukru
    kilka ziarenek ziela angielskiego
    4 listki
    2 łyżki gorczycy
    3 cebule

Skrzydełka w occie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełka dokładnie myjemy i odcinamy trzecią część (pilotkę). Wkładamy do garnka, zalewamy wodą. Wrzucamy kostki rosołowe. Gotujemy 25 minut od zagotowania. Po tym czasie wyciągamy skrzydełka i posypujemy z obu stron przyprawą do kurczaka. Obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor.Skrzydełka wkładamy do garnka, posypujemy cebulą pokrojoną w piórka. Wszystkie składniki zagotować. Zalać skrzydełka. Odstawić w zimne miejsce na 2 dni.

Komentarze

Podobne przepisy