skrzydełka w serowo-ziołowej panierce

0 (0 ocen)

  • 40 min

Dodając do panierki kilka ziół i żółty ser, można uzyskać ciekawy smak. A skrzydełka pozostałe np. z rosołu zamienić w ciekawe i apetyczne danie. W mojej kuchni nic się nie zmarnuje.

  • 40 min

Składniki:

  • 10 ugotowanych skrzydełek z kurczaka
    2 jajka
    1/2 szklanki mąki
    kilka łyżek mleka
    1 szklanka bułki tartej
    50 g sera żółtego
    1 łyżeczka czubrycy czerwonej
    szczypta ziołowego pieprzu
    ostra i słodka papryka
    sól morska
    czosnek suszony
    zioła prowansalskie
    olej

Skrzydełka w serowo-ziołowej panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • skrzydełka 1. Ze skrzydełek obciąć końcówki. Jajka, mleko, mąkę i sól wymieszać na gładkie ciasto.
  • skrzydełka 2. Bułkę tartą wymieszać z ziołami, przyprawami i startym na drobnych oczkach serem.
  • skrzydełka 3. Skrzydełka panierować najpierw w cieście a następnie w bułce tartej.
  • skrzydełka 4. Smażyć na złoty kolor. Podawać z surówką i ziemniakami na ciepło lub na zimno z dipem.

Porady

kuchnia polska, kurczak, dania z drobiu, skrzydełka, mięso w panierce, obiad, szybkie danie,

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy