Skrzydełka w sosie grzybowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Skrzydełka w aromatycznym sosie z suszonych grzybków. Wyląda i smakuje jak sosy z torebek chociaż nim nie jest, więc przypadnie do gustu wielbicielom gotowców.

  • 60 min

Składniki:

  • 6 skrzydełek
    1 cebula
    sól
    pieprz
    2 łyżki suszonych mielonych grzybów
    (u mnie są to suszone opieńki)
    szczypta suszonej chili
    szczypta estragonu
    500 ml wody
    2 łyżeczki mąki kukurydzianej

Skrzydełka w sosie grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełka oczyścić i umyć, osuszyć na durszlaku. Na patelni przyrumienić z obu stron, Cebulę też na chwilę wrzucić na patelnię. Wszystko przełożyć do rondelka i podlać wodą, dodać przyprawy i suszone grzyby. Gotować pod lekko uchyloną pokrywką aż skrzydełka będą miękkie a sos nabierze ładnego grzybowego koloru i zawiesistej konsystencji. W odrobinie wody rozrobić mąkę kukurydzianą i ostrożnie mieszając dodać i doprowadzić do wrzenia. Podawać z ziemniakami i konserwowym ogórkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy