Skrzydełka w sosie paprykowo-ananasowym

0 (0 ocen)

dla smakoszy słodko-kwaśnych smaków

Składniki:

  • 1 kg skrzydełek
    2-3 cebul
    1 świeża papryka czerwona
    puszka ananasa
    1 szkl. keczupu(pikantny lub łagodny według gustu)
    2 jajka
    mąka ziemniaczana
    przyprawa do kurczaka
    sól, pieprz
    olej do smażenia

Skrzydełka w sosie paprykowo-ananasowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • skrzydelka 1 1. 1.Skrzydełka obsypać przyprawą i zostawić na 2h w lodówce.
    2. Po tym czasie skrzydełka najpierw obtoczyć w mące ziemniaczanej a następnie w rozkłóconym jajku i smażyć na złoty kolor. Usmażone skrzydełka wyłożyć na blachę lub naczynie żaroodporne.
    3. Sos: Paprykę i cebulę kroimy w kostkę i dusimy na odrobinie oleju. Gdy cebula zrobi się szklista dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa. Podlewamy pozostałym po ananasie sokiem. Dodajemy keczup. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    4. Na wyłożone skrzydełka wlewamy przygotowany sos i pieczemy ok 1-1,5 godziny.

Porady

Podajemy z ryżem i surówką (u mnie sałatka z papryką i pieczarkami)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy