Skrzydełka z miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do plastikowego pojemnika wlewamy sos sojowy wymieszamy z olejem, dodajemy miód, sól i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie mieszamy i powstałą marynatą zalewamy skrzydełka. Dodajemy jeszcze cebulę przekrojoną na pół. Zamykamy pojemnik , potrząsamy kilkakrotnie aby marynata dobrze się rozprowadziła po skrzydełkach. Pojemnik wstawiamy na całą noc do lodówki.
2.Po tym czasie skrzydełka układamy na kratce a pod kratką wkładamy blachę wyścieloną folią aluminiową żeby tłuszcz miał gdzie ociekać. Skrzydełka pieczemy godzinę w temperaturze 180C. Co jakiś czas podlewamy skrzydełka pozostałą marynatą.
Porady
Blaszkę dobrze jest wyścielić folia aluminiową gdyż później ciężko jest wyczyścić blachę z zaschniętego tłuszczu.
Komentarze