Skrzydełka z miodem

0 (0 ocen)

Skrzydełka smakują całej mojej rodzinie.

Składniki:

  • 1 kg skrzydełek
    2 cebule
    Marynata:
    8 łyżek sosu sojowego
    8 łyżek oleju
    4 łyżki miodu
    2 ząbki czosnku
    1/2 płaskiej łyżeczki soli

Skrzydełka z miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0gwoo9f 1. Do plastikowego pojemnika wlewamy sos sojowy wymieszamy z olejem, dodajemy miód, sól i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie mieszamy i powstałą marynatą zalewamy skrzydełka. Dodajemy jeszcze cebulę przekrojoną na pół. Zamykamy pojemnik , potrząsamy kilkakrotnie aby marynata dobrze się rozprowadziła po skrzydełkach. Pojemnik wstawiamy na całą noc do lodówki.
  • image-0dc1ak2 2. Po tym czasie skrzydełka układamy na kratce a pod kratką wkładamy blachę wyścieloną folią aluminiową żeby tłuszcz miał gdzie ociekać. Skrzydełka pieczemy godzinę w temperaturze 180C. Co jakiś czas podlewamy skrzydełka pozostałą marynatą.

Porady

Blaszkę dobrze jest wyścielić folia aluminiową gdyż później ciężko jest wyczyścić blachę z zaschniętego tłuszczu.

Komentarze

Podobne przepisy