Skrzydełka ze śliwką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Ciekawa alternatywa dla faszerowanych skrzydełek

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • skrzydełka kurczaka
    plastry chudego boczku
    suszone śliwki bez pestek
    przyprawa do kurczaka (ja używam przyprawy do kurczaka po węgiersku)
    olej do posmarowania formy

Skrzydełka ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełka umyć, osuszyć i odciąć cienkie końcówki.
    Mięso posypać przyprawą, włożyć do salaterki i odstawić na godzinę do lodówki (szczelnie zakrywając).
  • 2. Na środku każdego skrzydełka położyć śliwkę i ciasno owinąć całość plastrem boczku.
  • 3. Dno formy do pieczenia posmarować olejem. Układać luźno przygotowane roladki.
  • 4. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wstawić formę i piec zawinięte skrzydełka około 20 minut na jasnozłoty kolor.
  • 5. Podawać na gorąco z pieczonymi ziemniakami lub ryżem i lekką surówką.

Porady

Po owinięciu skrzydełka ze śliwką plastrem boczku, roladkę można spiąć wykałaczką, którą po upieczeniu należy usunąć. Suszone śliwki można zastąpić suszonymi morelami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy