skrzydełka kurczaka
plastry chudego boczku
suszone śliwki bez pestek
przyprawa do kurczaka (ja używam przyprawy do kurczaka po węgiersku)
olej do posmarowania formy
Skrzydełka ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Skrzydełka umyć, osuszyć i odciąć cienkie końcówki.
Mięso posypać przyprawą, włożyć do salaterki i odstawić na godzinę do lodówki (szczelnie zakrywając).
2.Na środku każdego skrzydełka położyć śliwkę i ciasno owinąć całość plastrem boczku.
3.Dno formy do pieczenia posmarować olejem. Układać luźno przygotowane roladki.
4.Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wstawić formę i piec zawinięte skrzydełka około 20 minut na jasnozłoty kolor.
5.Podawać na gorąco z pieczonymi ziemniakami lub ryżem i lekką surówką.
Porady
Po owinięciu skrzydełka ze śliwką plastrem boczku, roladkę można spiąć wykałaczką, którą po upieczeniu należy usunąć.
Suszone śliwki można zastąpić suszonymi morelami.
Komentarze