Śledź w konserwowym towarzystwie

0 (0 ocen)

  • 60 min

Sałatka śledziowa w towarzystwie pieczarek, ogórka i papryki, to znakomita przekąska podczas zakrapianych alkoholem imprez a także przedsmak świąt Bożego Narodzenia.

  • 60 min

Składniki:

  • Dla ok 8-10 osób

    6 płatów śledziowych solonych
    1 duży słoik pieczarek konserwowych
    1 duży słoik marynowanej papryki
    3 ogórki konserwowe
    2 cebule
    pieprz do smaku
    2-3 łyżki oleju do sałatek, może być oliwa

Śledź w konserwowym towarzystwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie moczymy w wodzie ok pół godziny, by wypłukać nadmiar soli. Następnie wszystkie składniki, czyli ryby, pieczarki, paprykę, cebulę i ogórki kroimy w drobną kostkę. Mieszamy i doprawiamy pieprzem. Dodajemy olej i jeszcze raz mieszamy. Tak przygotowaną sałatkę odstawiamy do lodówki na kilka godzin przed podaniem, by składniki mogły się "przegryźć". Schłodzoną podajemy Gościom na małych miseczkach.

Komentarze

Podobne przepisy