śledź w sosie pomidorowym

0 (0 ocen)

śledzie w pomidorach sa o niebo lepsze od kupnych puszek..............SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • filety śledziowe 1 kg, mąka pszenna 5 łyżek, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, olej rzepakowy - ile potrzeba, sok pomidorowy 1 litr, cebula 2 sztuki, olej rzepakowy 2 łyżki, woda 1/2 szklanki, cukier 2 łyżeczki, ocet winny 1 łyżeczka, liść laurowy 1 sztuka, ziele angielskie 2 sztuki, koperek 1 pęczek, ząbki czosnku 2 sztuki

Śledź w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. duże filety śledziowe przeciąć na połowę, posypać papryką, kucharkiem, pieprzem, koperek z czosnkiem zmiksować w rozdrabniaczu
  • etap 2. na bardzo gorącym oleju smażyć obsypane mąką filety śledziowe na rumiano, odkładać do większej miski
  • etap 3. w garnku na 2 łyżkach oleju zeszklić cebulę posypaną cukrem, dodać ziele i liść laurowy
  • etap 4. do cebuli wlać sok pomidorowy, wodę i gotować na średnim ogniu z 5 minut, dodać do smaku ocet, pieprz, na koniec wsypać koperek z czosnkiem, wymieszać
  • etap 5. na usmażone śledzie wlać sos pomidorowy, schować do lodówki najlepiej na całą noc aby smaki się przegryzły

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy