ŚLEDZIE PO ARABSKU

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 50 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Śledzie z ostrzejszą nutą harrisa i za'tar

  • 50 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 filetów śledziowych matjas
    1 zielony ogórek
    1 czerwona papryka mała
    1 czerwona cebula
    1 marchewka
    3 łyżki koperku
    kawałek pora
    1 łyżeczka zat'ar
    1 łyżeczka harrisa w proszku
    2 łyżki miodu
    szczypta pieprzu kolorowego do smaku
    150 ml Oleju rydzowego

Śledzie po arabsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety śledziowe namaczamy 6 godzin w wodzie (co 2 godziny wymieniamy wodę). Kroimy go na mniejsze części.
    Ogórek oraz cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę kroimy w kostkę. Marchewkę ścieramy
    na tarce o grubych oczkach. Koperek siekamy. Por kroimy.

    Olej rydzowy mieszamy z miodem, harrisa, zatarem i pieprzem. Do oleju z przyprawami dodajemy śledzie oraz warzywa. Delikatnie mieszamy wszystko i przekładamy do słoika. Wkładamy do lodówki na 2 dni. Po tym czasie możemy zajadać się śledziem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy