Śledzie po kaszubsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śledzie opłukać i wymoczyć minimum 2 godziny w wodzie- w tym czasie zmieniając wodę ok 2 krotnie.
W tym czasie przygotować sos:
Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę pokrojoną w paseczki. Dodać cukier i chwilę smażyć. Następnie wlać ocet, dodać ziele angielskie, liście laurowe, koncentrat pomidorowy. Całość wymieszać i dusić kilka minut. Zdjąć z ognia i dodać gorczycę.
Opcjonalnie : doprawić niewielką ilością pieprzu i ewentualnie soli (jeżeli śledzie byłyby mało słone).
Odstawić do wystudzenia.
Po namoczeniu filety odsączyć i osuszyć. Następnie pokroić na mniejsze kawałki i połączyć z pozostałymi składnikami.
Przechowywać w lodówce, w szklanym, szczelnym słoiku do 2-3 tygodni.
Komentarze