Śledzie po kaszubsku

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Szybkie i proste w przygotowaniu. Lekko słodkawe, rozpływające się w ustach.

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg kg filetów śledziowych solonych
    600 g cebuli
    1/2 szkl oleju
    8 łyżek octu
    4 łyżki cukru
    8 łyżek koncentratu pomidorowego
    6 liści laurowe
    6 ziaren ziela angielskiego
    1 łyżeczka gorczycy

Śledzie po kaszubsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie opłukać i wymoczyć minimum 2 godziny w wodzie- w tym czasie zmieniając wodę ok 2 krotnie.

    W tym czasie przygotować sos:
    Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę pokrojoną w paseczki. Dodać cukier i chwilę smażyć. Następnie wlać ocet, dodać ziele angielskie, liście laurowe, koncentrat pomidorowy. Całość wymieszać i dusić kilka minut. Zdjąć z ognia i dodać gorczycę.
    Opcjonalnie : doprawić niewielką ilością pieprzu i ewentualnie soli (jeżeli śledzie byłyby mało słone).
    Odstawić do wystudzenia.

    Po namoczeniu filety odsączyć i osuszyć. Następnie pokroić na mniejsze kawałki i połączyć z pozostałymi składnikami.
    Przechowywać w lodówce, w szklanym, szczelnym słoiku do 2-3 tygodni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy