Śledzie po kaszubsku

0 (0 ocen)

  • 96 godz. 40 min

Tradycyjna sałatka śledziowa pochodząca z Kaszub. Polecamy nie tylko na wigilijne stoły.

  • 96 godz. 40 min

Składniki:

  • 500 g filetów śledziowych
    50 g cukru
    80 ml oleju rzepakowego
    40 ml octu
    4 łyżki koncentratu pomidorowego
    4 duże cebule
    1/2 łyżeczki gorczycy
    4 ziarna ziela angielskiego
    2 liście laurowe

Śledzie po kaszubsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety śledziowe przez kilka godzin moczymy w mleku. Odsączamy, płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na 2-3 cm kawałki.
    Cebule kroimy w piórka, szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy cukier i podsmażamy przez chwilę. Następnie wlewamy ocet, dodajemy koncentrat pomidorowy, liście laurowe i ziele angielskie. Całość dokładnie ze sobą łączymy, dusimy 5 min i zestawiamy z ognia. Dodajemy gorczycę, ponownie mieszamy i studzimy. Do sosu dodajemy filety, mieszamy i przekładamy do słoików. Zakręcamy i wkładamy do lodówki na kilka dni przed podaniem.

Komentarze

Podobne przepisy