Śledzie po prowansalsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śledzie namoczyć w wodzie z mlekiem (pół na pół), minimum 5 godzin.
W międzyczasie można wymienić wodę z mlekiem. Jeśli macie śledzie w oleju,
to wystarczy moczyć godzinę.
Ogórki pokroić w półplasterki, czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki.
2.Wymoczone śledzie pokroić na mniejsze kawałki.
Na dno słoika (miałam 750ml) wyłożyć trochę ogórków z czosnkiem i posypać
ziołami prowansalskimi. Na to wyłożyć część śledzi. Następnie znowu ogórki
z czosnkiem, zioła prowansalskie i kolejną warstwę śledzi. Układać warstwami.
Na górze powinny być ogórki z czosnkiem i ziołami.
3.Wszystko zalać olejem. Wszystkie składniki powinny być przykryte olejem.
Zakręcić słoik i wstawić na dwa, trzy dni do lodówki.
Komentarze