Śledzie po wiejsku

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Super słodko-kwaśny śledzik

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Składniki:
    400 g solonych filetów śledziowych
    2 marchewki
    1 średnia cebula
    200 ml wody
    100 ml octu 10%
    3-4 łyżki oleju rzepakowego
    2 łyżki cukru
    3 listki laurowe
    6-7 ziaren ziela angielskiego
    1 płaska łyżeczka soli
    1/4 łyżeczki mielonego pieprzu

Śledzie po wiejsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie moczymy w wodzie kilka godzin, a następnie kroimy na mniejsze kawałki. W tym czasie przygotować zalewę: wodę zagotować, zestawić z ognia i dodać cukier, ocet i sól, dobrze wymieszać i zostawić do wystygnięcia. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić na ćwierć talarki. Posiekaną marchewkę i pokrojoną cebule, olej i pieprz mielony dodać do pokrojonych śledzi. Delikatnie wymieszać i przełożyć do litrowego słoika dodając ziele angielskie i liście laurowe. Zalać śledzie ostudzoną zalewą, zakręcić i wstawić do lodówki. Śledzie muszą się przegryzać minimum 24 godziny, a stać w lodówce mogą kilka dni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy