ŚLEDZIE SMAŻONE

0 (0 ocen)

  • 55 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Śledzie są popularną rybą na naszych stołach. Jednak najczęściej są to śledzie w postaci solonych matiasów, sałatek śledziowych czy marynowanych w occie rolmopsów. Tym razem proponuję śledzie smażone.

  • 55 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - śledzie świeże patroszone bez głów: 1 kilogram
    - mąka do obtoczenia: 5 łyżek
    - sól, pieprz -do smaku: 1 sztuka
    - olej do smażenia: 1 sztuka

Śledzie smażone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryby dokładnie wypłukać, osączyć na sicie, oprószyć solą i pieprzem Odstawić na pół godziny.
  • 2. Każdą rybę obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju na złoto.
  • 3. Podawać z dowolną surówką. Można podać je z ziemniakami lub dowolnym pieczywem.

Komentarze

Podobne przepisy