Śledzie w cieście piwnym

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

śledzie

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • świeże śledzie ok 500 g
    3/4 szkl piwa
    1 jajko
    mąka
    sól
    pieprz
    sok z cytryny

Śledzie w cieście piwnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie myjemy i skrapiamy sokiem z cytryny.
    jajko wybijamy do miseczki dodajemy piwo i mieszamy, następnie dodajemy sól i pieprz oraz mąki tyle by ciasto miało konsystencję gęstniejącej śmietanki i nadawało się do maczania ryb.
    Śledzie osuszamy w ręczniku papierowym, maczamy w cieście i smażymy na złoty kolor na patelni zwilżonej olejem. Podajemy na ciepło lun zimno.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy