Śledzie w oleju

0 (0 ocen)

w sam raz na święta, szybko się robi i są baaardzo smaczne :)

Składniki:

  • ok. 1 kg śledzi matiasów

    ZALEWA:

    1,5 szkl. wody
    0,5 szkl. octu
    0,5 szkl. oleju rzepakowego
    4-5 szt. ziela angielskiego
    2-3 liście laurowe
    1 łyżka cukru
    2-3 średnie cebule
    ew. szczypta soli

Śledzie w oleju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Śledzie w oleju-moczenie 1. Śledzie umyć i wymoczyć, zmieniając wodę 2 razy (nawet 3-jeśli są mocno słone)
  • Śledzie w oleju-pokrojone 2. Osuszyć i pokroić na części.
  • Śledzie w oleju-gotowanie zalewy 3. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Wlać wodę, ocet, olej i przyprawy-zagotować. Przestudzoną zalewą zalać śledzie. Podawać jako przystawkę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy