Śledzie w oleju lnianym

0 (0 ocen)

Delikatnie ziołowe , nie tylko na świąteczny stół. Ja takie śledzie lubię z ziemniakami.

Składniki:

  • 6 płatów śledziowych solonych
    2 cebule
    1 łyżeczka majeranku
    150 ml oleju lnianego
    świeżo zmielony pieprz
    sok z 1/2 cytryny
    6 wykałaczek

Śledzie w oleju lnianym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie umyć i krótko wymoczyć w zimnej wodzie.
  • 2. Cebulę pokroić w cienkie plastry i sparzyć wrzątkiem. Przelać na sitku zimną wodą.
  • 3. Do cebuli wlać olej, dodać majeranek, sporą szczyptę pieprzu i sok z cytryny ( można ocet). Wymieszać i na płaty śledziowe wyłożyć połowę cebuli.
  • 4. Zwinąć tak jak rolmopsy i spiąć wykałaczką.
  • 5. Ułożyć w salaterce i obłożyć resztą cebuli.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy