Propozycja na postny obiad,lubię od czasu do czasu przygotować właśnie w ten sposób śledzika do obiadu.
15 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
6-8 płatów śledzi w oleju
1 duża cebula
4 ogórki kiszone
kilka płatów czerwonej papryki konserwowej
1 jabłko
1 jajko ugotowane na twardo
mała garść posiekanej natki pietruszki
pieprz
Sos:
mały kubeczek śmietany 18 %
4 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy
cukier do smaku
Śledzie w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śledzie odsączyć z oleju i pokroić w kosteczkę(można użyć matiasów),wrzucić do miseczki i przyprawić pieprzem.Cebulę,ogórki,paprykę i jabłko(jabłko można skropić sokiem z cytryny) pokroić w drobną kostkę i wrzucić do śledzi,jajko pokroić w drobną kostkę,posiekać natkę pietruszki i również wrzucić do miseczki ze śledziami, wymieszać,przygotować sos.
Wszystkie składniki na sos wymieszać razem,doprawić cukrem w razie potrzeby i wlać do śledzi,wymieszać dokładnie i odstawić najlepiej na noc do lodówki.Podawać z ziemniakami.
Porady
Śledzie najlepiej przygotować dzień prędzej,żeby smaki się przegryzły.
Komentarze