Śledzie w Śmietanie

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Propozycja na postny obiad,lubię od czasu do czasu przygotować właśnie w ten sposób śledzika do obiadu.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6-8 płatów śledzi w oleju
    1 duża cebula
    4 ogórki kiszone
    kilka płatów czerwonej papryki konserwowej
    1 jabłko
    1 jajko ugotowane na twardo
    mała garść posiekanej natki pietruszki
    pieprz

    Sos:

    mały kubeczek śmietany 18 %
    4 łyżki majonezu
    1 łyżka musztardy
    cukier do smaku

Śledzie w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Śledzie w Śmietanie. 1. Śledzie odsączyć z oleju i pokroić w kosteczkę(można użyć matiasów),wrzucić do miseczki i przyprawić pieprzem.Cebulę,ogórki,paprykę i jabłko(jabłko można skropić sokiem z cytryny) pokroić w drobną kostkę i wrzucić do śledzi,jajko pokroić w drobną kostkę,posiekać natkę pietruszki i również wrzucić do miseczki ze śledziami, wymieszać,przygotować sos.
    Wszystkie składniki na sos wymieszać razem,doprawić cukrem w razie potrzeby i wlać do śledzi,wymieszać dokładnie i odstawić najlepiej na noc do lodówki.Podawać z ziemniakami.

Porady

Śledzie najlepiej przygotować dzień prędzej,żeby smaki się przegryzły.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy