Śledzie w śmietanie

0 (0 ocen)

Nasze ulubione śledziki :)

Składniki:

  • 0,5 kg solonych filetów śledziowych
    4-5 średnich cebul
    330 g śmietany 18%
    sok z cytryny
    1 łyżeczka cukru
    sól

Śledzie w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie opłukujemy, zalewamy wodą i moczymy ok. 60 minut, zmieniamy wodę i moczymy kolejne 60 minut. Odsączamy, osuszamy ręcznikiem kuchennym i kroimy w ukośne kawałki o szerokości 2,5-3 cm. Skrapiamy sokiem cytrynowym.
  • 2. Cebule kroimy w półplasterki, solimy, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na ok. 60 minut. Odciskamy z soku.
  • 3. Mieszamy cebulę z kawałkami śledzi, dodajemy śmietanę i cukier, jeszcze raz mieszamy i odstawiamy pod przykryciem (np. w słoiku) do lodówki na co najmniej na 12 godzin.

Porady

Tak przyrządzone śledzie można przechowywać w lodówce 4-5 dni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy