Śledzie w śmietanie i mascarpone

0 (0 ocen)

Mam nadzieję, że Was nie zanudzę ale dziś znów mam propozycję na śledzie.Śledzie w śmietanie i mascarpone z szalotką i imbirem świetnie smakują z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach lub z pieczywem.Już możecie je przygotować na Wigilię.

Składniki:

  • 350 g płatów śledziowych a la matias
    1,5 dużego jabłka
    1,5 szalotki
    1 łyżka drobno startego świeżego imbiru
    3/4 szk kwaśnej śmietany
    2 czubate łyżki serka mascarpone
    pieprz czarny do smaku
    sól do smaku

Śledzie w śmietanie i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Wymoczone filety pokroić w paseczki.
    Szalotkę pokroić w półksiężyce a jabłko zetrzeć po obraniu na tarce o grubych oczkach.
    Imbir zetrzeć na tarce na bardzo drobnych oczkach.
    Wszystko umieścić w misce, dodać śmietanę i mascarpone oraz do smaku sól i pieprz, wymieszać i przełożyć do słoika.
    Zakręcić i schować do lodówki na około 24 godziny aby smaki się przegryzły.
    Śledzie podawać z pieczywem lub ziemniakami ugotowanymi w mundurkach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy