Śledzie w wiosennym twarożku

0 (0 ocen)

Śledzie Matjasy zatopione w roztartym twarogu z nowalijkami, czyli rzodkiewką i szczypiorkiem. Coś dla smakoszy sałatek śledziowych.

Składniki:

  • 4 płaty śledziowe a'la Matjas
    200 g twarogu półtłustego
    1/2 szklanki śmietany 18%
    2 cebule dymki
    1 pęczek szczypiorku
    1 pęczek rzodkiewek
    pieprz kolorowy
    sól

Śledzie w wiosennym twarożku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety śledziowe odsączyć ze słonej zalewy i włożyć do zimnego mleka na około 3 godziny. W trakcie moczenia mleko można zmienić, wtedy sól szybciej wyjdzie z ryby.
    Śledzie osuszyć i pokroić na kawałki.
    Twaróg rozetrzeć ze śmietaną i przyprawami. Do twarogu dodać pokrojoną cebulkę , rzodkiewkę i posiekany szczypiorek. Tak przygotowany twarożek wymieszać ze śledziami. Odstawić, aby smaki się przegryzły. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy