Śledzie w zalewie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Idealne jako przystawka na domową imprezę.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg płatów
    5 jajek
    2 łyżki przyprawy "Delikat" czerwonej
    2 łyżeczki Vegety
    mąka
    2 cebule
    Zalewa:
    5 szklanek wody
    3/4 szklanki octu 10%
    5 łyżek cukru
    liście laurowe, ziele angielskie - kilka sztuk

Śledzie w zalewie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Płaty wymoczyć w wodzie co najmniej 2 godz.
    2. Jajka z przyprawami zmiksować, dodać mąkę do gęstości śmietany.
    3. Płaty pokroić na kawałki, wrzucić do ciasta. Usmażyć na oleju.
    4. Cebulę pokroić w talarki.
    5. Składniki zalewy zagotować.
    6. W naczyniu układać na przemian warstwę śledzi i cebuli. Zalać gorącą zalewą, przykryć.
    7. Odstawić najlepiej na noc.

Komentarze

Podobne przepisy