Śledzie z bryndzą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Kolejne wcielenie śledzia...czy pyszne ? Spróbować można :)

  • 60 min

Składniki:

  • 500 g filetów śledziowych
    250 g bryndzy
    250 ml kwaśnej śmietany
    3 ząbki czosnku
    3 łyżki zielonego groszku
    pół strąka czerwonej papryki
    pół pęczka szczypiorku
    łyżeczka octu
    cytryna
    cukier
    sól
    pieprz

Śledzie z bryndzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z jednej połówki cytryny starłem skórkę, z drugiej skórkę pokroiłem na wąskie paski.
    W obu połówek wycisnąłem sok. Do bryndzy dodałem przeciśnięty przez praskę czosnek, sok i skórkę z cytryny oraz sporą szczyptę mielonego pieprzu. Wszystko utarłem na jednolitą masę. Śmietanę wymieszałem ze szczyptą soli oraz cukru, połączyłem z przygotowaną pastą z bryndzy. Dodałem posiekany szczypiorek, groszek i pokrojoną w kostkę paprykę i ocet. Schłodziłem w lodówce. Śledzie po opłukaniu i osuszeniu pokroiłem na kawałki, ułożyłem na półmisku i polałem sosem. Przykryłem folią, wstawiłem do lodówki na 3 godziny.
    Przed podaniem udekorowałem paskami cytryny i szczypiorkiem.

Komentarze

Podobne przepisy