Śledzie z curry

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Śledzie z orientalną nutą dzięki dodatkowi przyprawy Curry, która nadaje oryginalnego aromatu oraz pięknego złotego koloru.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 10 filetów śledziowych a'la matias

    2 marchewki
    2 cebule
    łyżka ziaren kolorowego pieprzu
    łyżka gorczycy
    łyżka curry
    2-3 ziela angielskie
    liść laurowy
    szklanka oleju rzepakowego

Śledzie z curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie moczymy przez noc.
    Marchewkę kroimy w słupki, a cebule w piórka. Na patelnię wlewamy pół szklanki oleju, wsypujemy przyprawy i chwilę smażymy. Dodajemy marchewkę i cebulę i dusimy około 5 minut, warzywa powinny być al dente. Do uduszonych warzyw wlewamy resztę oleju. Studzimy.
    Płaty śledziowe przekładamy warstwami warzyw w słoiku wierzch zalewamy pozostałym olejem.

    Przed podaniem płaty śledziowe zwijamy w rulony w środek wkładając warzywa z zalewy. Opcjonalnie można posypać ulubioną zieleniną.

    Tak przygotowane śledzie można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy