Śledzie z cytrynką

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Śledzi nie może zabraknąć na każdym Wigilijnym stole i oczywiście nie może go zabraknąć i u mnie.

  • Łatwy

Składniki:

  • - filety śledziowe solone: 7 sztuk
    - cytryna: 1 sztuka
    - cebula (duża): 1 sztuka
    - ziele angielskie: 15 sztuk
    - liść laurowy: 6 sztuk
    - olej: 1.5 szklanki

Śledzie z cytrynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie namoczyć na minimum 2 godziny w zimnej wodzie po tym czasie pokroić na małe kawałki
    Cebulę obrać i pokroić na plastry.
    Cytrynę dokładnie wyszorować i sparzyć, następnie też pokroić w plastry.
  • śledzie z cytrynką 2. Zaczynając od cebuli układać warstwami wszystko w słoiku. Na warstwę cebuli, śledzi i cytryny dodać kilka ziaren ziela angielskiego i liść laurowy po wierzchu posypać delikatnie świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Po wyczerpaniu się wszystkich składników wszystko zalać olejem i odstawić na minimum 24 godz.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy