Śledzie z dymką w sosie curry

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszne i aromatyczne śledzie w sosie curry z cebulką dymką. Takie śledzie będą świetną przystawką lub daniem kolacyjnym. Najlepiej smakują z kromką świeżego chleba. Polecam

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 płaty śledziowe z zalewy (bismark)
    1 pęczek dymki
    200 g śmietany kwaśnej 18%
    1 łyżeczka curry
    1/2 łyżeczki soli i pieprzu

Śledzie z dymką w sosie curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płaty śledziowe przepłukujemy pod wodą i osuszamy. Następnie kroimy w małe kawałki. Dymkę myjemy, cebulkę kroimy w piórka a szczypiorek drobno siekamy. W miseczce łączymy ze sobą śmietanę, curry oraz sól i pieprz. Układamy w naczyniu na przemian: kawałki śledzia, dymkę, sos curry.
    Gotowe śledzie w sosie curry wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Podajemy na zimno.

Komentarze

Podobne przepisy