Śledzie z rodzynkami

0 (0 ocen)

  • 20 min

Takie śledzie moja mama przygotowywała zawsze na święta. Nie wyobrażam sobie świąt bez tego pysznego, słodkiego dania.

  • 20 min

Składniki:

  • - 40 dag śledzi z oleju
    - mała garść rodzynek
    - 2 średnie cebule
    - 4 łyżki koncentratu pomidorowego
    - 2 łyżki miodu
    - 2 łyżeczki soku z cytryny
    - 4 ziarna ziela angielskiego
    - 2 liście laurowe
    - pieprz
    - ewentualnie odrobina soli

Śledzie z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 10 minut. Cebulę kroimy w sporą kostkę, wrzucamy do garnka z rozgrzanym olejem i szklimy na średnim ogniu. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy koncentrat, 3-4 łyżki wody, przyprawy i mieszamy. Dodajemy miód i pieprz, skrapiamy sokiem z cytryny i smażymy około 5 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Śledzie wyciągamy z zalewy i tniemy w grube paski. Wrzucamy do miseczki, dodajemy przestudzony sos i mieszamy. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Świetnie smakują ze świeżym chlebem posmarowanym grubo masłem.

Komentarze

Podobne przepisy