Śledzik grzybowy

0 (0 ocen)

Śledzik idealnie pasujący do atmosfery świątecznej.

Składniki:

  • 500g śledzia a'la matias
    5 szt. cebuli
    20g suszonych grzybów
    2 łyżki koncentratu
    sól czosnkowa
    pieprz cytrynowy
    papryka słodka
    olej (do smażenia)

Śledzik grzybowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • moczenie grzybów 1. Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy.
  • smażenie cebuli 2. Cebulę kroimy w piórka i smażymy do zrumienienia.
  • smażenie cebula+grzyby 3. Namoczone grzyby odsączamy i kroimy w drobną kosteczkę. Wody nie wylewamy. Grzyby dodajemy do cebuli i smażymy podlewając wodą z moczenia grzybów.
  • smażenie 4. Dodajemy przyprawy i koncentrat. Podlewamy resztą wody z grzybów i redukujemy na minimalnym ogniu.
  • 5. Śledzia moczymy, po czym wycieramy, nakładamy farsz cebulowo-grzybowy i zawijamy zamykając wykałaczką.

Komentarze

Podobne przepisy