Śledzik na ostro

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób

Bardzo smaczny, po prostu trzeba spróbować.

  • 50 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 4 szt. filety śledzia solonego
    2-3 szt. marchewki
    3 szt. ząbki czosnku
    2 czerwone cebule
    50 ml octu
    3 łyżki olej słonecznikowy
    4 łyżki sos sojowy
    koperek
    papryczka chilli
    sezam

Śledzik na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Filety ze śledzia wcześniej zamoczyć w wodzie na pół godziny. Cebule pokroić w talarki, zalać wodą z octem(100ml wody,50 ml octu) na 15 min.
  • 2. 2. Marchewkę obrać, utrzeć na tarce w cienkie nitki. Czosnek przecisnąć przez praskę. Koperek i papryczkę chilli pokroić.
  • 3. 3. Wyjąć śledzie z wody, pokroić w plastry, włożyć do miski, dodać cebule, marchewkę, czosnek, papryczkę chilli, sos sojowy, olej i koperek. Wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem posypać sezamem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy