Śledzik po grecku

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Śledź po grecku podobnie jak tradycyjna ryba po grecku z Grecją niewiele ma wspólnego:). Zamiast ryby w cieście - śledź. Efekt przerósł moje oczekiwania:). Do warzyw dodajemy minimalną ilość soli - śledź ma jej w sobie wystarczająco dużo.

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 500g filetów śledziowych w oleju
    3 cebule
    3 marchewki
    1 pietruszka
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
    olej

Śledzik po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na nieduże kawałki.
  • 2. Marchew i pietruszkę ścieramy na małych oczkach tarki. Cebulę drobno kroimy.
  • 3. Na rozgrzanym oleju podsmażamy warzywa przez 5-10 minut. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, zalewamy 1/2 szklanki wody, dusimy do jej odparowania. Jeśli warzywa nadal będą twarde, podlewamy wodą i dusimy do miękkości. Wsypujemy szczyptę soli, pieprz i koncentrat pomidorowy. Studzimy.
  • 4. Zimne warzywa mieszamy ze śledziami. Przekładamy do słoika, wstawiamy do lodówki na minimum dobę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy