Śledzik pod pierzynką z wędzoną czarną śliwką

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 3 osób

Na pewno każdy zna śledzik pod pierzynką ja proponuję dodać śliwkę wędzoną - na pewno będzie smakować gościom.

  • 50 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 2 filety ze śledzia
    1 cebula cukrowa
    1 marchewka
    2 ziemniaki
    3 buraczki długie
    wędzona śliwka
    1 łyżka soku z cytryny
    sól
    pieprz
    majonez

Śledzik pod pierzynką z wędzoną czarną śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę, ziemniaki i burak ugotuj. Ostudź. Obierz i zetrzyj na tartce o grubych oczkach, każde osobno. Cebulę pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny. Filety ze śledzia pokrój w kostkę. Na talerzu lub w salaterce układamy warstwami: pokrojony śledź wyłóż na dno, posyp cebulą, wyłóż burak, posmaruj majonezem, kolejna warstwa: wyłóż ziemniak, marchewkę i posmaruj majonezem, kolejna warstwa: wyłóż burak i posmaruj majonezem. Na wierzch wyłóż wędzoną śliwkę. Każda warstwę dopraw pieprzem i solą. Odstaw na godzinę do lodówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy