Śledziki Wielkopostne

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Przepis idealny na Wielki Piątek! Przygotowujemy 3 dni wcześniej!

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - filety śledziowe typu matjas: 250 gramów
    - przecier pomidorowy mały: 1 puszka
    - cebula pokrojona w półplasterki: 2 sztuki
    - pieprz: 3 szczypty
    - liść laurowy, ziele angielskie: 3 sztuki
    - ketchup: 2 łyżki
    - olej: 0.5 szklanki

Śledziki wielkopostne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety śledziowe płuczemy i kroimy w 2cm kawałki. Pokrojoną cebulę szklimy na oleju, a następnie dodajemy przecier pomidorowy, przyprawy oraz ketchup i smażymy jeszcze 2 minuty. Po przestygnięciu układamy warstwowo w słoiku. Pierwszą warstwą powinna być smażona cebula, następnie śledzie i tak do końca składników. Ważne by ostatnią warstwą również była cebula. Słoik szczelnie zakręcamy i odstawiamy do lodówki na 3 dni. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy