Śledziki z ziołami i burakami

0 (0 ocen)

  • 15 min

Wspaniale dobrane smaki, zaspokoją każdego żarłoczka;)

  • 15 min

Składniki:

  • Wiadereczko śledzi „po góralsku” ( 390g)
    Buraczki konserwowe -pół litrowy słoik
    1 średnie jabłko
    50 ml soku jabłkowego
    1 jajko ugotowane na twardo
    Tymianek, rozmaryn i kolendra – każdego po pół łyżeczki

Śledziki z ziołami i burakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • śledzie 1. Robię zalewę, łączę 50 ml oleju ze śledzi z 50 ml soku jabłkowego. Zioła rozcieram i łączę razem z olejem i sokiem.
    Buraczki trę na tarce o grubych oczkach. Obieram jabłko i trę tak samo jak buraki.
  • śledzie 2. Dodaję zalewę, do buraczków około 6 łyżek, resztę do jabłek. Mieszam.
  • śledzie 3. W miseczce układam warstwami składniki, najpierw śledziki, następnie część buraków i cebulka ze śledzi, na to buraki, jabłka, i znowu śledzie i reszta buraczków, na wierzch ścieram jajko. Dekoruję i wstawiam do lodówki, co najmniej godzinka.

Komentarze

Podobne przepisy